top of page

Hair Filters against oil polution

Restia Project 

Ο σκοπός μας πραγματώνεται με την υλοποίηση και χρήση του οικολογικού φίλτρου Ρεστία, το οποίο δημιουργείται από ανακύκλωση αποκομμάτων τριχών.

271545229_291452496335716_2838868593005686579_n.jpeg

«Ρεστία»: το βουβό κύμα της επιτυχίας

Πώς ένα ναυάγιο μπορεί να γίνει το εφαλτήριο μιας… επιτυχίας; Και όμως: όταν έγινε το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη», πριν από δύο χρόνια, ο Δημήτριος Γκίρτζαλης σοκαρίστηκε.

Της Ιωάννας Σωτήρχου, Η Εφημερίδα των Συντακτών

Ηθελε οπωσδήποτε να κάνει κάτι, για να βοηθήσει στον καθαρισμό της θάλασσας. Αγωνία που μοιράστηκε με τη φίλη του Χρύσα Κρικώνη, η οποία ως μεταφράστρια είχε μεγαλύτερη ευχέρεια αναζήτησης στον υπολογιστή.

Κομμωτής ο ίδιος, γνώριζε ότι η τρίχα έχει την ιδιότητα να απορροφάει από τρεις έως εννιά φορές το βάρος της σε έλαια. Εμαθαν όμως ότι μπορεί να συγκρατεί πετρελαιοειδή, γράσο, λάδι. Και τελικά βρήκαν τη λύση: ένα φίλτρο από αποκόμματα τριχών που βοηθάει στον καθαρισμό της θάλασσας.

Αν και ακούγεται απίστευτο, όχι μόνο λειτουργεί, αλλά εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Αμερική.

Βάλθηκαν λοιπόν να φτιάξουν κι εδώ το φυσικό φίλτρο προκειμένου να προστατέψουν τη χώρα τους που από παντού βρέχεται από θάλασσα. Μαζί με άλλους τρεις κοντινούς τους ανθρώπους δημιούργησαν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που δεν έχει ακόμη χρονίσει και την ονόμασαν, όπως και το φίλτρο, «Ρεστία».

Τι σημαίνει αυτή η λέξη; «Είναι το βουβό κύμα που δεν οφείλεται σε φανερή αιτία, αλλά σε άνεμο που έπνευσε σε προγενέστερο χρόνο ή σε άλλη περιοχή και φουσκώνει τη θάλασσα ενώ είναι ήρεμα τα νερά. Τη διαλέξαμε γιατί συμβολίζει αυτήν ακριβώς την αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε με το προϊόν που παράγουμε, το μήνυμα της ανακύκλωσης, αποδεικνύοντας ότι κάτι που υπάρχει σε αφθονία και καταλήγει στα σκουπίδια, όταν ανακυκλωθεί μπορεί να δημιουργήσει κάτι πολύ ωφέλιμο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο» μας λέει η Χρύσα Κρικώνη, αντιπρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ, και μας εξηγεί τι ακριβώς είναι το φίλτρο Ρεστία:

«Είναι ένα φίλτρο φτιαγμένο αποκλειστικά από τρίχα ανθρώπου ή ζώου και έχει τη δυνατότητα να απορροφάει και να συγκρατεί όποιο έλαιο πέσει πάνω του. Το σκέφτηκε ο Δημήτριος, που είναι κομμωτής, με αφορμή το ναυάγιο, το ψάξαμε και βρήκαμε ότι αυτή τη δράση κάνει στην Αμερική εδώ και 19 χρόνια ο φιλανθρωπικός οργανισμός Matter of Trust στο Σαν Φρανσίσκο.

»Δέχονται δωρεές από κομμωτήρια, καλλωπιστές ζώων και κτηνοτροφικές μονάδες τις τρίχες, την κόμη που έχουν για πέταμα, και στο εργοστάσιό τους παρασκευάζουν αυτά τα φίλτρα. Επικοινωνήσαμε μαζί τους πριν από 1,5 χρόνο και μας έδωσαν τα φώτα τους».

Η φιλανθρωπική οργάνωση δεν τους παρείχε απλώς τεχνογνωσία από τη συγκομιδή των αποκομμάτων τρίχας μέχρι την παραγωγή των φίλτρων, αλλά τους πρόσφερε και το πρώτο μηχάνημα πιληματοποίησης, «μια μηχανή μη υφάνσιμων υλικών που στο παρελθόν τη χρησιμοποιούσαν για την ύφανση τσόχινων πανωφοριών». Κάπως έτσι ξεκίνησαν.

Η ΟΜΑΔΑ

Ο Δημήτριος Γκίρτζαλης, εμπνευστής και πρόεδρος της Ρεστία, είναι ένας υπεύθυνος και οικολογικά δραστηριοποιημένος πολίτης της χώρας μας.  Με αφορμή το ναυάγιο του 2017 στα εγχώρια ύδατα και γνωρίζοντας τη «μαγική» ιδιότητα της τρίχας να συλλέγει έλαια όντας κομμωτής στο επάγγελμα, σκέφτηκε ότι κάτι θα μπορεί να προσφέρει ο κλάδος που δραστηριοποιείται σε ανάλογο ατυχές συμβάν.

Λουζόμαστε λόγω της συλλογής ελαίων από τα μαλλιά  μας.  Η τρίχα έχει τη ιδιότητα/δυνατότητα να απορροφάει από 3 έως 9 φορές το βάρος της σε έλαια.  Το καθέκαστο έλαιο (π.χ. πετρέλαιο) στην ουσία γαντζώνεται στα λέπια της τρίχας και καλύπτει την επιφάνεια της.  Επιπλέον, είναι υδροφοβικό υλικό, οπότε δε συγκρατεί το νερό, αλλά μόνο τα έλαια.

Με αυτές τις πληροφορίες και με βασικό οδηγό τη θέληση της προσφοράς, ο Δημήτριος ξεκίνησε μια εμπεριστατωμένη έρευνα όσον αφορά τη χρήση των αποκομμάτων τριχών στην απομάκρυνση πετρελαίου από τις ακτές και τις θάλασσες μας.  Μαζί με τη συνεργάτη του, Χρύσα Κρικώνη, ήρθαν σε επαφή με τη μοναδική εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα ανακύκλωσης τριχών, τη Matter of Trust, που εδρεύει στο San Francisco της Αμερικής.  Πρόκειται για έναν οργανισμό που συλλέγει αποκόμματα τριχών και μέσω της μεθόδου της ανακύκλωσης δημιουργεί προϊόντα που απορροφούν πετρέλαιο και συνεπώς αντικαθιστούν τα ήδη υπάρχοντα συνθετικά με προπυλένιο και άλλα πολυμερή, καθώς και χημικά φίλτρα, που είναι όμως εξαιρετικά επιβλαβή για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Με την πλήρη στήριξη, τον ενθουσιασμό, την οικολογική αφύπνιση και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της Matter of Trust, η Ρεστία μετατράπηκε από μια ευοίωνη ιδέα σε νομικό πρόσωπο, που με υπευθυνότητα και σοβαρότητα ανέλαβε το ρόλο της εισαγωγής οικολογικών φίλτρων στην ελληνική νοοτροπία.

epixeirhshantirypantiko_filtro_edited.jpg
78377048_536030116947570_1686117707012898816_n.jpeg
131600659_3511573242241764_4584450935841473617_n_edited.jpg
131673808_3511564208909334_47776182599926051_n_edited.jpg

​Δίνουμε αξία στην εμπιστοσύνη σας

Κάθε επίσκεψη σας βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος η δίκη σας προσφορά ενισχύει την καθαρότητα στις δικές μας θάλασσες!

Στο Ikonomakis στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης συλλέγουμε τα μαλλιά σας μετά από κάθε κούρεμα και τα Δωρίζουμε στην Ρεστία, μια κοινωνική συναιτεριστική επιχείριση όπου με βασικό σκοπό την πρόληψη, προστασία και καθαρισμό των ελληνικών υδάτων από πετρελαιοκηλίδες, καθώς και παράγωγα πετρελαίου.

Ο σκοπός της πραγματώνεται με τη υλοποίηση και χρήση του οικολογικού φίλτρου Ρεστία, το οποίο δημιουργείται από ανακύκλωση αποκομμάτων τριχών.

Σήμερα δωρισαμε 70 κιλά κομμένα μαλλιά για αυτό τον σκοπό !

Σας ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή σας μαζί μπορούμε περισσότερα.

271545229_291452496335716_2838868593005686579_n.jpeg

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ

Ρεστία – Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση.

Το όραμα της Ρεστία αναπτύσσεται με βασικό σκοπό την πρόληψη, προστασία και καθαρισμό των ελληνικών υδάτων από πετρελαιοκηλίδες, καθώς και παράγωγα πετρελαίου.

Ο σκοπός μας πραγματώνεται με τη υλοποίηση και χρήση του οικολογικού φίλτρου Ρεστία, το οποίο δημιουργείται από ανακύκλωση αποκομμάτων τριχών.

Στοιχεία επικοινωνίας

Γιαννιτσών 102
Περιστέρι, Τ.Κ. 12131
Ελλάδα

694.8200.821

restiadc@gmail.com

bottom of page